Familie mediation

Bij familie mediation draait het vooral om elkaars keuzes te leren accepteren. Een sterke familieband kan een veilig gevoel geven: je weet dat je altijd op je familie kunt vertrouwen als er iets aan de hand is. Soms kan die familieband zo sterk zijn dat deze de overhand krijgt.

Een partnerkeuze van een familielid kan bijvoorbeeld niet goed in de smaak vallen bij de rest van de familie, dit kan leiden tot een meningsverschil en zelfs tot vervelende en langdurige conflicten. Er wordt wel eens gezegd: vrienden kun je kiezen, familie heb je.

Er is nog geen conflict, maar wel een verschil van inzicht
Het is belangrijk om problemen binnen de familieband snel te onderkennen. Een verschil van inzicht is vaak makkelijker te bespreken. Wel is het soms fijn om samen met een mediator om de tafel te zitten, want een verschil van mening kan al snel een conflict worden. Vaak wordt de rol van mediator gekoppeld aan een conflict, maar een mediator kan ook een belangrijke rol spelen als het gaat om verschil van inzicht.

Praktijkvoorbeeld: Binnen een familie spreken de ouders en de volwassen kinderen elkaar niet meer. De ouders hebben geen idee wat de oorzaak is. Zij hebben regelmatig bij de kinderen gepolst, maar een duidelijk antwoord kwam er niet. Een conflict is er niet, maar in het verleden was er verschil van inzicht. Het gevolg was dat zij jarenlang niet hebben gecommuniceerd en elkaar ook niet hebben ontmoet. De ouders en kinderen hebben met ondersteuning van een mediator het verschil van inzicht kunnen uitspreken en kunnen bijleggen.

Spanningen hebben geleid tot een conflict
Helaas wordt een verschil van inzicht vaak niet goed onderkend met als gevolg: een conflict. Met familie mediation kun je eraan werken om verstoorde relaties binnen je familie op te lossen en van je familie weer een veilige haven maken.

Praktijkvoorbeeld: E. en J. zijn twee zussen uit een groot gezin die het uitstekend met elkaar kunnen vinden. Zij zijn door hun karakters aan elkaar verbonden en doen daardoor heel veel samen. E. en J. delen lief en leed en kunnen gewoon niet zonder elkaar. Na vele jaren ontstaat er een conflict tussen hun beide partners. Dit loopt zo hoog op dat de spanning om te snijden is zodra zij met z’n vieren zijn. Dat heeft uiteraard zijn weerslag op de twee zussen. Mediation heeft ertoe geleid dat de beide heren weer 'on speaking terms' kwamen. Goede vrienden zullen zij waarschijnlijk niet worden, maar omwille van E. en J. hebben zij de omgang met elkaar weten te normaliseren.

————————————————-

Als psycholoog weet ik wat nodig is om familieconflicten op te lossen. Ik zie hoe belangrijk het is om een conflict niet te hoog op te laten lopen en zo vroeg mogelijk verschillen met familie bespreekbaar te maken. Heb je een verschil van inzicht of is er een conflict dan kom ik graag met jou in gesprek om te kijken wat ik kan betekenen. Deze kennismaking is geheel vrijblijvend en dus kosteloos.